Училище с лице, училище за личности

БНТ: "За" и "против" целодневното обучение на децата в училищата

(09 март 2010, 19:43)

 В полза на родителите или на децата е целодневното обучение - този спор вече се заражда в българското училище. Не поставяме ли  децата пред десетчасово изпитание в класната стая, за да ходят родителите спокойно на работа? Съществува обаче и един почти неразрешим проблем - недостатъчното класни стаи. Всички тези въпроси се натрупаха след като стана ясно, че просветното министерство предвижда този нов тип обучение да бъде въведено от есента. Като начало само за първокласниците.

 Още с появата си идеята за целодневно обучение разбуни   родителските духове, но и притестесненията на директорите на училища - ще има ли достатъчно класни стаи, които да поемат децата и следобед. Ирена Анастасова е директор на 125-то училище в "Младост" с над 1000 деца. Тя казва, че ако само първокласниците ще  учат целодневно, стаи ще се намерят, но когато това се случи и с целия начален курс, ще възникне голям проблем.

Ирена Анастасова - директор на 125- то то СОУ: "Това означава, че училища като моето, големите училища би следвало да си редуцират паралелките. Това означава да кажем на родителите, че не можем да приемем шест паралелки, ще приемем три."

 Другият вариант да се освободят стаи е училищата да се преструктурират - някои да станат само начални, други само прогимназия, трети - гимназия. Засега министерството не го е предлагало. И докато директорите се притесняват, родителите вече се разделиха на два лагера.

 Майка: "За работещите родители е по-добре. Той ми е ходил първи - втори клас на занималня и бях много доволна."

Репортер: "Значи сте „за” целодневното?"

 Майка: "Аз съм "за"."

 Репортер: "А няма ли да се изморява?"

 Майка: "Зависи от детето. Но ако няма кой да се занимава с него, при всички положения е по-удобно."

 Майка: "Ако има възможност да се прибира в къщи, за предпочитане е, категорична съм. Аз от първи клас съм го поела. Баба съм и с удоволствие идвам от много далече - от "Хиподрума". Десет часа да стои това дете затворено в училище е много."

 Тук логично идва въпросът - дали за да улесним родителите, няма да навредим на децата? От министреството отговориха, че системата ще е отворена - който може, да взима детето си следобед. Но пак има проблем - директорите не са съгласни, защото тази практика ще обърка тотално учебния процес в занималнята.

 Засега целодневното обучение остава неясен мираж. Какво пък, може би действителността през септември приятно ще ни изненада.

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах