Училище с лице, училище за личности

24 ЧАСА: Супергероите съществуват - "24 часа" отличи "Достойните българи" на 2018 година

(19 Март 2018 г.)

За 16-ти път "24 часа" отличи "Достойните българи на годината". Церемонията бе във Военния клуб в София, а партньори в наградите "Достойните българи" са Мтел, фондация "Нашият дом е България", Трейс Груп Холд, Алианц България, Геотехмин, Първа инвестиционна банка, "Лукойл".

Министър-председателят Бойко Борисов връчи наградите и копие на златния ритон от Панагрското съкровище на инициаторите на "Враца софтуер общество" Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев. Тяхната мисия е чрез качествено образование да дадат възможност на повече хора от Враца да работят предизвикателна и добре платена работа. Печелят проект за IT център във Враца измежду 212 предложения от над 30 населени места. Идеята им е чрез безплатни курсове по информационни технологии да обучат и подготвят за работа млади хора, както и за безработни. Така в последните три години дават възможност на стотици хора да разширят възможностите си да започнат нова престижна работа, а новите програмисти се включват в най-бързо развиващата се индустрия в страната, без да напускат Враца. Благодарности на трите момчета поднесе и кметът на Враца Калин Каменов.

"Благодаря, че сте в България и сте останали във Враца", каза им Бойко Борисов.

„Горди сме със вас, да сте живи и здрави“, пожела им още премиерът.

„Тяхната академия е пример за цялата страна“, каза пък Калин Каменов.

Шефът на културната комисия на Народното събрание Вежди Рашидов пък даде специална награда на турската архитектка Фикрие Булунмаз. В продължение на седем години тя ръководи реставрацията на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул.След рестраврацията Желязната църква ще я има поне още 150 години.

В знак на уважение за стореното добро специално дойдоха посланикът на Турция в България д-р Хасан Улусой и посланикът на България в Турция г-жа Надежда Неински.

„Днес уважаваме достойните българи. Длъжни сме да уважим тези хора. В ежедневието ни е пълно със светски хора, едни хора, които всеки ден пълнят домовете и медиите. Вие от години сте се обърнали да видите обикновените и добри хора, тези, които трябва всеки ден да наблюдаваме и да им благодарим“, обърна се към достойните българи Вежди Рашидов. „Благодаря на тази жена, че всяка сутрин ставаше в седем и се прибираше в десет“, каза той за Фикрие Булунмаз. Рашидов предложи тя да получи и държавно отличие за реставрацията на Желязната църква.

"Аз изпълних своя професионален дълг с реставрацията", каза Булунмаз и разказа как е преминала реставрацията на храма. Тя изрази надежда, че скоро ще бъде подписан договор, който да улесни реставрацията на паметници между България и Турция.

Отличени бяха и съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о училище. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия учебен ден, за да може Любчо да продължи да ходи на училище заедно с тях. Учениците освен това са "осиновили" ръкопис на Софроний Врачански, който се намира в Националната библиотека, и са събрали пари за реставрацията му.

Отличието от името на 125-о училище получиха Венелина Николова, Магдалина Петрова, Валери Иванов и Рая Костадинова. Те бяха отличени от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова връчи наградата и на Мария Савкова, журналист от Би Ти Ви.

„За мен е изключително приятно, че първите три примера от днешната церемония са от сферата на образованието и културата. Само чрез тях можем да напредваме бързо“, каза Фандъкова. „Целта на инициативата на децата е не просто да се помогне на Любчо, а да му се покаже, че той има приятели и всяко дете е добре дошло в българските училища“, допълни тя.

„Аз приемам тази награда от името на всички ученици и учители на 125-о училище. Най-важното за нас е децата да са сред своите връстници. Любчо ще продължи да учи при нас и това е едно щастливо дете“, каза директорката на 125-о училище Венелина Николова...

прегред на публикацията (пълен текст)

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах