Училище с лице, училище за личности

Дума: Училище за личности

(1 Май 2015 г.) 

Училище за личности навърши 60 години едно от най-утвърдените школа в столицата

Едно от най-утвърдените и желани училища в София - 125-о СОУ "Боян Пенев" в кв. "Младост 1", чества тази седмица своя 60-и рожден ден. Белязало началото на много човешки съдби, то успя да вмести 6 десетилетия в един прекрасен концерт в зала "България", в една юбилейна книжка, в няколко празнични инициативи - като не забрави никого и нищо, което е значима част от историята му, а същевременно показа букет от най-модерните практики в днешното обучение и възпитание, отредили му водещо място дори в изкушен в образованието град като столицата.

С влизането си в училището, виждайки прекрасния дизайн на всяка от стаите и училищните кабинети, зеления оазис на живия природен кът, залата на радиожурналистите с 24-часово излъчване на собствена програма, майсторски изрисуваните стени на класните стаи за най-малките или на кабинета по история с музейна и дори археологическа експозиция, танцовото студио или ателието по керамика, човек разбира какво означава девизът на 125-о: "Училище с лице, училище за личности". А когато научи за европейските проекти, спечелени и изпълнявани от училището, за клубовете по интереси в него и за първите научни занимания на учениците, за съвместната работа с многобройни институции - в Оксфорд и Кеймбридж, в Казахстан, Азербайджан, Индия, с американската фондация "Джуниър Ачийвмънт" и с фирма "Съксес фактори"... разбира защо възпитаниците на училището постигат най-високи резултати на матурите и външното оценяване по всички предмети, защо се представят бляскаво на олимпиадите, защо спортните ученически екипи печелят медали не само у нас, но и в Хонконг, Тайланд, Пекин, Корея...

Никое начинание, дори най-доброто, никое съзидание и благотворство не се раждат на голо място и не се развиват, ако човек няма хъс за знанието и за доброто. В днешно време, когато в страната ни като основен проблем се загнезди продължаващият спад в качеството на средното образование, да градиш и поддържаш успешно училище не е лесно. Наистина, как се прави добро училище?

Ирена Анастасова директор на 125-о СОУ "Боян Пенев"
Доброто образование иска сърце, вяра и упоритост

Как се прави добро училище? Най-краткият отговор звучи шаблонно, но това е истината - с любов и всеотдайност, със сърце и вяра, че вършим добро, може би най-доброто нещо на тази земя!

Ако отговоря по-изчерпателно - доброто училище се създава най-вече с добри учители и - с признание и благодарност за труда им; - със стратегия за бъдещето на училището и всекидневни усилия за реализирането й; - с добър ръководен екип от съмишленици; - с ред и правила за всички; - с разбирането, че възпитанието на децата в национални и общочовешки ценности, в чувство за справедливост, съчувствие и доброта е толкова важно, колкото и образованието; - с добра съвместна работа с родителите; - с активно търсене на подкрепа за важни проекти;

И все пак - със сърце, вяра и упоритост!

Автор: Велиана Христова

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах