Училище с лице, училище за личности

Изкуството, което разказва истории

От 8 до 10 ноември 2019 г. хуманитарните паралелки от 125-о училище бяха на лагер-школа в гр. Троян, която по традиция бе съвместна с нашите партньори по Национална програма „Иновации в действие“ от Национална Априловска гимназия, гр. Габрово. Участваха 105 ученици и 9 преподаватели.

Учениците се обучаваха и състезаваха в 15 смесени отбора, като във всеки от тях присъстваше представител на различен випуск. Създадоха се приятелства, интересни проекти и много творческа атмосфера. Различните типове обучения и игри по отбори дадоха невероятното усещането да си част от едно цяло, развиха уменията за екипна работа, а за преподавателите остана удовлетворението за това как справянето с предизвикателства от различно естество провокират творческата изява у учениците.

Част от програмата беше посещението на Орешака и Троянския манастир. Грънчарството безспорно е най-известния троянски занаят. Декорациите и формите са умело изчистени с времето, но римската традиционна глазура върху грънците се използва и до днес от троянските майстори – грънчари. Учениците имаха практикум при майстор – те седнаха и работиха на грънчарско колело, глазираха керамична чиния, правиха глинен отпечатък.

Част от обучението беше в Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Той е уникален за страната ни и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса. Изключителен бе и балът, който имаше дрескод – елемент от народна носия. Всички се бяха подготвили старателно, а особено впечатляваща бе Вероника от 10 а клас, която беше облечена в 120-годишна носия, а Симона от Габрово носеше сватбените пендари, които от шест поколения се предават в рода им. Много танци, надпяване и надиграване имаше. Въпреки че съвременните деца все повече се откъсват от корените, нашите демонстрираха, че обучението в 125-о училище създава усещане за национална принадлежност, за сигурност и стабилност чрез традициите и обичаите.

Тази лагер-школа успя да осъществи хармонично преплитане на минало и настояще, на индивидуалност и екипност, и на творческо познание.


 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах